Az első saját otthon

Mindenkinek fontos, hogy minél hamarabb legyen saját otthona. A régi időben mennyivel másabb volt, mint most. Neked mikor lett először saját otthonod?

A szokások változása

Még nagyanyám mesélte, hogy az ő idejében mennyire más volt minden. Nem az volt a fontos, hogy külön éljenek, hanem hogy együtt, és hogy együtt window-112908_640mindenre képesek. A leány, amikor asszony lett, férjhez ment, a férjes házba költözött. Itt éltek közösen, néha még egy szobában is. Persze akinek szerencséje volt, legalább volt külön szobája, és egy kis saját zuga. Célszerű volt az anyóssal is jóban lenni, hiszen egy fedél alatt kellett élni. Aki nem jól jött ki a leendő anyóssal igen csak bajba került. Azért gondoljunk csak bele. Ma arra vágyunk, hogy legyen egy otthonunk, és minél hamarabb függetlenné váljunk a családtól, és önállóak legyünk. Régen erre lehetőség sem volt.

Nagyanyám idejében

Emlékszem arra is, hogy nagyanyám mesélte, hogy akkoriban ugye hosszú paraszt házak voltak, és hogy hányan éltek együtt. Volt az anyósa, apósa, és a férjének a testvérei. Persze négyen voltak testvérek, ebből már a bátyának ott volt a párja, és most neki is.

Azért ma mennyivel másabb igaz? Az a fontos, hogy hamar külön menjünk, elköltözzünk. vajon melyik élet jobb, ez vagy ami régen volt? Mikor egymásra voltunk utalva, és egy közös cél volt e teljesítése. Azért ha belegondolunk, csak könnyebb volt egy nagy házat fűteni, fenntartani, mint mondjuk hármat vagy négyet. Persze azért ha választhatok, én sem költöznék össze ma már a családokkal. Igaz más a nézet is, és más az élet ritmusa is, ezért mi valószínű, hogy nem is jönnénk ki jól egymással, és előbb vagy utóbb a családi béke bánná a helyzetet.