Gáz helyett a villanyt választottuk, és új, villanybojlert szereltettünk.

Mikor az ember építkezik, rengeteg dolgot kell számításba vennie. Aztán mikor jön az első felújítás, rájön, hogy mennyi elhamarkodott, rossz döntést hozott, hogy mennyi mindent másképpen kellett volna csinálnia, vagy éppen csináltatnia, és majdnem, hogy kezdheti az egészet elölről.

Mi is így jártunk sok mindennel, de főleg a bojlerrel. Az egész úgy kezdődött, hogy mikor nekivágtunk az építkezésnek, még szinte gyerekek voltunk, nem értettünk semmihez. Ebből kifolyólag szinte mindenben a szüleink véleményére alapoztunk, gondolván, hogy ők már tapasztaltak, tudják mi a jó, mi az, ami a hasznunkat szolgálja. Mikor a fűtést és a meleg vizet gondoltuk át, a szülők egyöntetűen a gázra szavaztak, mondván az áram nagyon drága, azt nem tudjuk majd kifizetni. Mi természetesen nem vitatkoztunk velük, nem is tudtunk volna, hiszen ha valaki nem ért valamihez, nincsenek érvei a vitához, így beszereltettük a gázkazánt és gázbojlert. Aztán telt az idő, és kiderült számunkra, hogy nem valami korszerű megoldás ez számunkra. Ráadásul, alternatív gáznyerési lehetőség nincsen, ezzel szemben az elektromos áramot elő tudjuk állítani magunknak, egy házi erőmű segítségével.

Szóval elérkezett a felújítás ideje, de azt már tudtuk, hogy a rendszert villanyosra akarjuk cserélni a gázos helyett. Itt jött a következő nehézség, amibe belebotlottunk, hiszen kellett találnunk valakit, aki a munkát el is végzi nekünk. Sokat keresgéltünk a neten, néztük, hogy mozognak például a Hajdú bojler csere árak. Mivel a fűtési rendszer átvariálása elképesztően nagy összegbe került volna, így úgy döntöttünk, hogy első körben a bojlert fogjuk csak lecserélni, aztán majd később kerítünk sort a többi felújítási folyamatra.

Szerencsére kifogtunk egy szuper céget. Mikor jeleztük nekik, hogy mi a tervünk, pár napon belül kijöttek, és minden gond nélkül lebonyolították a folyamatot, nem volt fennakadás, sem probléma szerencsére. És azóta csak egyszer kellett felhívnunk őket, mert úgy éreztük, hogy kezd egy kicsit alább hagyni a bojler hatásfoka. Szerencsére kiderült, hogy ez nem olyan nagy gond, mondhatni természetes, hiszen természetes folyamat a fűtőszál vízkövesedése, és emiatt nehezebben tudja a hőt leadni. A csapat ebben is tudott segíteni, kijöttek, és gyorsan kitisztították a bojlert, ennek köszönhetően pedig jobb lett szinte, mint újkorában volt.

Nagyon szeretjük az új bojlerünket, és ha törik, ha szakad, a fűtést is le fogjuk cserélni. De az igazi nagy fordulat, hogy a családunk, annak ellenére, hogy az elején elképesztően szkeptikusan álltak a dologhoz, ma már azt fontolgatja, hogy ők is váltani fognak. Ez is mutatja, hogy mennyire jól sikerült a váltás, és nem mellékesen azt is, hogy milyen szuper, profi csapatot sikerült kifognunk. Már csak abban reménykedünk, hogy a fűtés korszerűsítésnél is egy ugyan ilyen profi brigádot tudunk találni.