Napelem rendszer családi házra, avagy hogyan készült a szomszéd luxus nyaralója

Van a Balatonnál egy pici kis nyaralónk, amit még a nagyszüleim vásároltak sok-sok évvel ezelőtt és öröklődés útján nemzedékről-nemzedékre szállnak a kulcsok a családban. A nyaraló nem egy nagy durranás, viszont szép nagy kertje van, ahol a férfiak legnagyobb örömére véget nem érő fűnyírások és kertrendezési feladatok várják a lelkes jelentkezőket nyaranta hétről hétre. a családi nyaraló mellett volt egy másik, hasonló kaliberű kis viskó, csak sokkal rosszabb állapotban. Egyik tavasszal, amikor első alkalommal mentünk le, észrevettük, hogy minden bizonnyal sikerült eladni a szomszédnak a nyaralót, ugyanis nem csak az „ELADÓ” tábla tűnt el, hanem az egész épület is egyenlővé vált a föld felszínével.

Nemsokára hatalmas építkezés vette kezdetét, és annak ellenére, hogy milyen nagyszabású volt, nagyon gyorsan haladtak a munkálatokkal. Már ebből sejtettük, hogy valószínűleg nem valami minimálbérből tengődő család vette meg a telket, de ez igazán egy hónap múlva nyert tanúbizonyságot, ugyanis akkora mértékű volt a fejlődés, hogy egyszerre legalább 50 embernek kellett feszes tempóban dolgozni azon, hogy ilyen gyorsan elkészüljön az a pofás kis családi ház. Nem is családi ház, inkább villának lenne mondható, csak annyira életidegen a környezetében, hogy inkább mégis csak a családi ház megnevezést használnám a továbbiakban.

Anyukámék egyik hétvégén összebarátkoztak az új szomszédokkal és megtudták, hogy a ház azon túl, hogy iszonyatosan gyönyörű és nagy, még passzív is teljes mértékben. Minden energiát megújuló energiaforrásból nyernek, így már érthető az a nagymennyiségű napelem rendszer a családi ház tetején. Persze most ne ilyen ocsmány, múlt századi megoldásra gondolj, kedves olvasó! Olyan gyönyörűen egyben van és díszes még a tető és az azt befedő napelem rendszer is. Igazi mestermű, és minden zöld, környezetvédő ember álma egy ilyen nyaraló. Anyuékat körbe is vezették a már majdnem teljesen kész házban, és hát meg kell mondjam, valóban szép teljesítményűek lehetnek a napelem rendszerek, ugyanis két medence is tartozik a házhoz, egy benti és egy kinti, valamint két szintes és csak az alapterülete akkora, mint a mi családi házunk kétszer. Lehetséges, hogy az öregek oda is költöznek, mert éppen azt ecsetelték anyáméknak, hogy az össze megtakarított pénzüket ebbe a nyaralóba fektették, és igazából sokkal jobb már most az eredmény, mint a családi házuknál. Amúgy is már nyugdíjas korúak, a munka nem köti őket helyhez, és sokkal szívesebben töltenék az egész évet ilyen nyugodt és szép környezetben, mint a nyüzsgő nagyvárosban.

Később mi is találkoztunk velük, és tényleg nagyon jófejek az öregek. Igazán barátságosak voltak, és ami a legjobban tetszett bennük, hogy koruk és anyagi helyzetük ellenére nem azért akartak ilyen passzív házban élni, mert az divatos, vagy mert egyfajta presztízst ad, hanem azért, mert tényleg őszintén bíznak a bolygó megmentésében. Azon kevés ember közé tartoznak, akik elhiszek azt, hogy az ember egyedül épp olyan fontos a cselekedetei tekintve, mint tömegesen, hiszen a sok egyén alkotja a tömeget, és mindent az alapokig kell visszavezetni ahhoz, hogy tisztán láthassunk.

Próbálták aztán a szüleimet is rábeszélni, hogy mi is fektessünk be egy napelem rendszerbe, ha a nyaralóra nem is, de legalább a családi házunkra, de sajnos anyámék még nem ahhoz a felvilágosult csoporthoz tartoznak, akik ilyen anyagi kockázatot mernének vállalni a nemesebb jó érdekében. Azaz, ha úgy állnának anyagilag, biztosan megtennék, de az, hogy erre spóroljanak, jelenleg maximum egy nagyon távoli jövőben képzelhető csak el. Mindenesetre én már várom azt az időt, és őszintén remélem, hogy mihamarabb elérkezik.