Örök nosztalgia

Ingatlanosok körében gyakoriak az olyan történetek, amik valamilyen félresikerült ingatlaneladásról vagy szokatlan lakáshirdetésről szólnak. Személyes kedvencem fogorvosos sztori, miszerint egy lakáskeresésben lévő menyasszony beavatkozás közben tárgyalt a fogorvosával, aki épp eladta a rendelőül szolgáló belvárosi lakást. Tömés közben egyeztek meg, aztán amikor sor került a papírok aláírására, az ifjú vőlegény számon kérte aráját, hogy miért szeretne fogorvosi székeket és lámpákat vásárolni új, közös fészkükbe. Állítólag sikerült tisztázni a félreértést, de a szituáció komikuma mindig megnevettet.

Most viszont lehet, hogy új kedvencem akadt. A történetet a hétvégén hallottam, de még mindig nem teljesen hiszem el, hogy ilyen történhet. Szintén egy ifjú párral történt az eset. Közös életük kezdetén lakáskeresésben volt Bori és Dávid. Korábban Dáviddal közös albérletben éltek, de Bori mindig szeretett hazajárni a szüleihez és testvéreihez a külvárosi lakásba, ahova Dávidot nem gyakran vitte magával. Aztán Bori és a húgai is végleg kirepültek, a családi otthont eladták. Bori nagyon szerette volna magának a lakást, hogy Bencével ott építsenek otthont maguknak, de akkor nem engedhették meg ezt maguknak. A lakásra egyébként is hamar akadt vevő, aki már az első szemle alkalmával az átépítést tervezte. Eltelt közel egy év, az esküvő szervezése az egész család figyelmét lekötötte. Aztán elérkezett az idő, hogy Bori és Dávid saját otthonba költözzön. Mindketten bújták az ingatlanhirdetéseket, és egy ingatlanos barátot is megkértek, hogy segítsen. Megegyeztek, hogy mekkora lakást szeretnének, milyen elrendezéssel és hogy melyik környékek jöhetnek szóba. Bori ragaszkodott a nappaliból nyíló erkélyhez, Dávid pedig mindenképp felújított lakást akart, ami azonnal költözhető.

apróhirdetésFelosztották, hogy ki hol keresgél a lakáshirdetések között. Dávid egy nap reggelinél bejelentette, hogy megtalálta a tökéletes otthont kettejük számára az apróhirdetések között.  A nextapro.hu oldalon találta a lakást, ahol rengeteg ingatlanról szóló apróhirdetés van fent. Bori a képernyő elé állt, és közösen elkezdték végigkattintgatni a képeket. A lakás egy vadonatúj, modern konyha köré épült. Ez mindkettőjüknek nagyon tetszett, izgatottan léptek tovább a következő képre a tágas nappaliról. Itt Bori még nem sejtett semmit, de beleszeretett a részletekbe. Aztán a negyedik kép után gyanút fogott az ismerős kilátás láttán.  Aztán az ikonikus kandallót látva már biztos volt benne, hogy jól sejti: ez bizony az a lakás, ahol felnőtt.

Gyorsan felvették a kapcsolatot a hirdetővel a nextapro-hu-n keresztül és meg beszéltek is egy találkozót. A hirdetés feladója Borit régi ismerősként üdvözölte, emlékezett rá a szerződés-aláírás napjáról. Együtt ellátogattak a lakásba. Bori gyorsan beírta a kapukódot, fejből. Aztán izgatottan szállt a liftbe, hogy egy perccel később beléphessen gyerekkora nappalijába. A hely egészen át lett alakítva, tényleg alig lehetett ráismerni. Kiderült, hogy a hirdető, vagyis a korábbi vevő, miután megvette a lakást, felújította az egészet, de családi okok miatt hirtelen el kell adnia.

Borinak és Dávidnak nem is kellett ennél több, még másnap aláírták a szerződést, ugyanazon az asztalon, ahol egy évvel korábban a másik szerződés köttetett. Szerencsés véletlen, hogy Dávid talált rá az apróhirdetésre, még azelőtt, hogy tudta volna, pontosan hol van ez a lakás. Így mindketten elfogulatlanul alkottak véleményt és az igazság mindkettejüket megerősítette abban, hogy bizony meg kell venniük. A hirdető nagyvonalú volt, és a furcsa helyzetre való tekintettel belement az alkuba, amivel az egyébként is jó árat lejjebb tudták faragni. Így alakult, hogy Bori visszaköltözhetett a gyerekkori hálószobájába. A család azóta azzal húzta, hogy igazán nem repült messzire.

A történet, amellett, hogy nem mindennapi, felkeltette az érdeklődésemet az ingatlanpiac ezen szegmensével kapcsolatban. Felkerestem én is a nextapro.hu-t, hogy megnézzem, milyen apróhirdetéseken keresztül próbálnak eladni ingatlanokat. Korábban egyébként már megfordultam az oldalon egy mikró ügyében, és abszolút pozitívak voltak a tapasztalataim, de valahogy nehezemre esett elképzelni, hogy itt ingatlanokról szóló hirdetéseket is lehet találni. Nem gondoltam volna, de az oldal nagyon erős ingatlanfronton. A kategóriák között könnyű eligazodni. Beállíthatjuk, hogy milyen típusú ingatlan érdekel minket. Tizenhárom alkategória közül választhatunk, ami több, mint amit néhány erre szakosodott oldal elmondhat magáról. Akár mezőgazdasági területet, intézményi épületet, de még raktárhelyiséget is kereshetünk így.

Mindegyik alkategórián belül külön választható, hogy az adott ingatlant vásárolni, eladni, bérelni vagy kiadni szeretnénk. Ezen kívül az ingatlan helyét is tudjuk szűrni, amin belül a település is pontosan kiválasztható. Praktikus, hogy be tudjuk jelölni, hogy mekkora vonzáskörzet érdekel minket, tehát ha például Székesfehérváron dolgozik valaki, de napi 40 km autózás belefér neki, akkor Fehérvár 20 km-es körzetében is érdemes lehet keresgélni. Árat is meg lehet így határozni, hogy ez alapján szűkíthessük a találatok listáját és valóban releváns eredményeket kapjunk, kizárva a felesleges apróhirdetéseket.

Kézenfekvő lehetőség ezek mellett a kulcsszavas keresés, ami a nextapro.hu-ra általánosságban jellemző, de az ingatlanok esetében elég lehet a keresési szűrők beállítása ahhoz, hogy megtaláljuk az összes számunkra érdekes találatot az apróhirdetések között. Például az egyik ügyfelem Budaörs környékén keres 40 négyzetméter körüli kétszobás lakást. Miután az ár felső értékét is beállítottam, rákattintottam a keresésre. Nagy meglepetésemre néhány másik lakás mellett szembejött egy ismerős konyha képe. A hirdető korábban próbálta eladni a lakást az ügynökségen keresztül, de kétszeri nekifutásra sem sikerült. Úgy látszik, az ingatlanosokba vetett hite elfogyott, de a nextapro.hu-ban még lát reményt.

Ingatlanos szemmel nézve nagyon praktikus, és persze nem helyettesíti egy szakértő ingatlanügynökség munkáját, de a nextapro.hu tökéletesen alkalmas arra, hogy egyszerűen és ingyen lehessen meghirdetni ingatlanokat, remélve, hogy valaki pont itt akar mezőgazdasági tárolóépületet venni. Ez persze csak egy példa, a legtöbb hirdetés itt is, mint mindenhol, a lakás, családi ház és telek kategóriákban van fent.

Igazából bármit szeretne valaki venni vagy eladni, érdemes futni egy kört az apróhirdetések között. Sosem lehet tudni, hogy mit talál az ember, és akár még egy nagyon jó üzlet is születhet egy ilyen oldalon keresztül. A lehetőség adott, kockázat nincs. Persze az ingatlanosoknak nem érdeke, hogy mindenki „nextaprózzon”, de talán nem ettől fogunk csődbe menni, sokan viszont így találhatják meg álmaik lakását, akárcsak Bori, akinek így minden vágya valóra vált.