Tisztasági festés, rend, kávéillat – így add el gyorsan az ingatlanod!

Vannak lakások, amelyeket könnyű eladni. Van, amelyeket nehéz. És van, amelyiket egyenesen lehetetlen. Kivéve, ha az ember bevet néhány trükköt. Nekünk, ingatlanosoknak mindig lapul egy-két olyan megoldás a tarsolyunkban, ami kis energiabefektetéssel még a legnehezebben értékesítő lakóhelyet is kapóssá teszi. Mutatok is néhányat!

Világos színek, egyszerűség

Főleg, ha pici lakást szeretnénk eladni, a legegyszerűbb optikai tunningot érdemes bevetni: játszani kell a fénnyel! A legkisebb hely is tágasnak tűnik, ha a padló és a berendezési tárgyak világosak. Gyakran kérem arra az ügyfeleimet, hogy a fotózás és a megtekintés idejére tegyenek fel egy világos ágytakarót a kanapére, egy fehér terítőt az asztalra, sőt, akár a szobában található szerkények polcait és érdemes ilyenkor egy fehér terítővel letakarni. Jól jöhet még egy világos szőnyeg is – ez utóbbiból a kocsiban is tartok egyet. A legjobb, ha a legkevesebb mintás lakástextilt hagyjuk elő. Ha csak néhány semleges színű darabot lát a leendő vevő, könnyebben képzeli a saját vágyait ebbe a térbe.

Egy kis meglepetés

A fenti ötlet alapja egy kollégámtól származik. Ő mindig szerette valami személyre szabott aprósággal meglepni azokat, akik lakást nézni jönnek. Egy-két kérdéssel a telefonban kiderítette, milyen ügyfélre számíthat az adott időpontban, utána mindenféle bonyolult algoritmusok szerint kitalált nekik valami kis meglepetés. Egyszer én vittem a vételre várakozó ügyfeleimet hozzá egy lakás megtekintésére. A kiszemelt kuckó egyik napfényes helyiségében egy apró kávégép, néhány minőségi, válogatott kávékapszula (https://ajandek.varazslo.hu/blog/item/ajandek-kaveimadoknak) várt bennünket.

Amíg az ügyfelekkel beszélgettünk, a kollégám villámgyors mozdulatokkal kávét készített, hamarosan betöltötte a nappalit a fekete isteni illata. A vevők – és ebből már sejthető, hogy az üzlet létrejött – teljesen az élmény hatása alá kerültek, szinte haza sem akartak menni. Kiderült, hogy évekkel azelőtt, hogy a közös befektetés mellett döntöttek volna, egy kávézóban találkoztak először.

A meglepett arcomat látva a kollégám csak kacsintott egyet.

  • Tudod, van egy ajandek.varazslo.hu nevű weboldal – ott szoktam ötleteket keresni, amivel meglephetem az ügyfeleket.

Én is kipróbáltam a weboldal kalkulátorát, egészen jól működik. Több féle webshopból válogatnak remek ajándékötleteket, az embernek pedig csak meg kell adni néhány információt arról, akit szeretne meglepni valamivel, utána kiadja a legjobb megoldásokat.

Az ügyfeleimet általában csak felületesen ismerem, ezért nagy segítség, ha valaki súg egy kicsit. Ha valamilyen nehezebb ügyletre készülök, mindig bevetem ezt az ajándékos trükköt. Mint a kávékapszula, én is csak valami egészen pici, jelképes dolgot keresek. Itt a weboldalon szinte rögtön meg is tudom rendelni azt, amire szükségem van, és még nem fordult elő, hogy túl személyes, vagy túlságosan feltűnő, kihívó dolgot választottam volna.

Kávéaroma, virágillat – egy kicsi csapda

A fenti kávékapszulás történet inspirált a következő megoldásnál is. Ha valahová elviszem a vevőeimet, arra is oda szoktam figyelni, hogy ott milyen illatok várják a megrendelőt.

Az elmúlt pár hónapban nekem is lett egy kapszulás kávéfőzőm (gyanítom, a feleségem is használta az Ajándék varázsló weboldalt), úgyhogy a régi idők emlékére magammal szoktam vinni ezt a gépet a munkába. Amint lehet, főzök egy csésze feketét, és hagyom, hogy az illata betöltse a helyiségeket. A firss kávé aromája nagyon csábító, ráadásul elnyomja a felújításkor keletkezett, kellemetlen festékszagot, vagy a szomszéd konyhában főzött hagymaleves erőszakos aromáját.

A sötét helyiségeket virágillattal, vagy egy-két fújás női parfümmel szoktam illatosítani. Ettől tisztábbnak, barátságosabbnak, melegebbnek tűnik a tér. Egy kellemes, hangulatos lakást pedig ki ne vásárolna meg szívesen?

Tisztasági festés – kis befektetés, nagy haszon

Sokan igyekeznek minél előbb távozni a lakásból, kifesteni pedig végképp nem szeretnének, mondván, hogy azt a beköltöző lakó úgyis megteszi. Én viszont mindenképpen azt javaslom, hogy ha az üres lakásunkat kínáljuk eladásra, egy tisztasági festést mindenképpen érdemes megejteni. A legjobb, ha a legegyszerűbb, fehér, vagy világos színű festéket használjuk. Hacsak az előző festés nem volt nagyon különleges, bőven elég néhány rétegben, egy teddy hengerrel áthúzni a falakat. Az üres lakásban ezt jóval könnyebb megtenni.

Pár ezer forintos befektetés, de kiválóan eltünteti a piszkos ujjlenyomatokat, a foltokat mondjuk az étkezőasztal mellett, vagy a bicikliről a falra verődő sarat. A lakásunk tisztábbnak, tágasabbnak, ezzel pedig értékesebbnek néz ki. A festékszag miatt pedig nem érdemes aggódni: a fent már említett kávés trükk rengeteget segít.

Mit érdemes kicserélni?

Ha szeretnénk eladni a lakásunkat, van pár apróbb javítás, amit mindenképpen érdemes elvégeztetni. Jó, ha alaposan kitakarítjuk a konyhát és a fürdőszobát, ilyenkor akár a csaptelepeket is érdemes kicserélni. Csodákat művelhet egy kevés ecet vagy vízkőoldó és a háztartásban kapható fugatisztító is.

Ha a tűzhelyünk már nagyon régi, vagy nem működik, akár használtan is vásárolhatunk egy kicsit szebb, korszerűbb darabot. A hagyományosabb tűzhelyekből gyakran találhatunk ingyen elvihetőt is a különböző adok-veszek csoportokban. Ha legalább optikailag jobb állapotban van a miénknél, ne habozzunk a vásárláskor. Kis befektetés, nagy haszon.

A látványos beázásokat, más burkolati hibákat is érdemes legalább valamilyen esztétikus módon eltakarni. Egy szőnyeg, faliszőnyeg, öntapadós tapéta, vagy a fentebb már részletezett tisztasági festés sokat segíthet. Helyezzük vissza a falba a kicsúszott konnektort, takarjuk le az ajtók feltűnő hibáit, varrjuk fel az esetleg leszakadt függönyt! Ha viszont a hiba valamilyen épületgépészeti, szigetelés béli hiba eredménye, semmi esetre se titkoljuk el, legyünk becsületesek és megbízhatóak. Az viszont nem árt, ha megmutatjuk, a hibát szépen el lehet rejteni.

Maradjon néhány bútor

Ha eladás előtt teljesen ki is költözünk a lakásból, néhány bútort akkor is érdemes esetleg bent tartani az ingatlanban. Egy-egy ágyat, fotelt, szőnyeget tartsunk bent a lakásban! Nem nagy, ormótlan dolgokra kell gondolni, csak néhány olyan darabra, amelyek emelhetnek egy kicsit a helyiség hangulatán. Jó, ha a vevő le tud ülni az egyik szoba sarkában, vagy láthatja, milyen bebútorozva az adott tér.

Ha a csillárokat magunkkal is szeretnénk vinni, érdemes a helyükre valamilyen egyszerűbb lámpaburát szerelni. Ugyanez áll minden mozdítható tárgyra, a tükrökre, egyéb kiegészítőkre is. Ezek helyére is tegyünk esztétikai okokból valamilyen egyszerű, „pót” változatot. Így sokkal barátságosabbnak hat majd a hajdani otthonunk.